Глас Метохије уручио хуманитарну помоћ деци у енклавама

У шесту недељу по Васкрсу, недељу слепога а уочи великог хришћанског празника Вазнесења Господњег- Спасовдана чланови и пријатељи удружења Глас Метохије боравили су на српској Светој Земљи Косову и Метохији где су уручили хуманитарну помоћ најугроженијој српској деци у енклавама.

Уз помоћ добрих људи скупљена је хуманитарна помоћ у виду школског прибора, књига, слаткиша, основних животних намирница, одеће, обуће. У дводневној хуманитарно-поклоничкој посети обишли су енклаве Грачаница, Горње Кусце, Ранилуг, Штрпце и Ораховац где су уручили помоћ. Притом су обишли Газиместан и манастире Грачаница, Драганац, Свети Архангели и Будисавци.  Први дан је започет обиласком Газиместана где су се поклонили косовским мученицима који су животе дали за крст часни и слободу златну. Затим су посетили манастир Грачаница где су присуствовали Светој литургији причешћујући се Телом и Крвљу Христовом. Након тога су обишли манастир Драганац задужбину Светог кнеза Лазара где су лепо и срдачно дочекани од стране монашког братства. Манастир Драганац је прави мали рај на Земљи, својом лепотом и очаравајућом природном окружењу сваког посетиоца оставља без даха. Потом су обишли енклаве Горње Кусце и Ранилуг где су уручили хуманитарну помоћ. У Горњем Кусцу су их дочекала деца у народној ношњи и уз традиционални хлеб и со. Посебно се захваљују директору основне школе Петар Други Петровић Његош господину Ненаду Влајковићу на срдачном дочеку. Даље је настављен пут ка Ранилугу. У Ранилугу их је срдачно дочекао и угостио господин Иван Петровић из села Томанце код Ранилуга. Господину Ивану Петровићу се посебно захваљују што се постарао да хуманитарна помоћ стигне и у село Томанце. Након тога су кренули пут Штрпца где их је срдачно дочекао господин Звонко Михајловић, након остављене помоћи настављен је пут преко предивних превоја Шар планине ка кањону реке Призренске Бистрице и манастира Светих Архангела. Први дан обиласка је завршен трпезом и коначењем у манастиру Светих Архангела.Други дан је отпочет јутрењем и Светом литургијом у параклису Светог Николаја Србског. Затим је послужена трпеза љубави. Настављено је дружење за трпезом са браћом из Сјенице, Новог Сада, игуманом Михаилом уз певање духовних и родољубивих песама.

IMG 9627-300x225
IMG 9669-300x225

Након тога је настављен пут ка Ораховцу где је уручена помоћ.

Хуманитарно-поклоничко путовање је завршено посетом манастиру Будисавци код Клине где је уручена новчана и помоћ у виду основних животних намирница сестринству манастира. Други дан обиласка је завршен дружењем и духовним разговорима са сестринством манастира и са оцем Небојшом парохом источким.

IMG 9743-300x225

Овим путем се удружење Глас Метохије посебно захваљује директору Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Аутономне покрајине Војводине господину Душку Ћутилу који је обезбедио средства за превоз хуманитарне помоћи и чланова и пријатеља удружења Глас Метохије. Такође се захваљују основној школи Дринка Павловић из Београда где је скупљено највише школског прибора и слаткиша. Захваљују се и игуману манастира Светих Архангела оцу Михаилу на гостољубивости